Lage vin selv for potensielle hobbyvinmakere

For mange er et godt glass vin det som gjør et deilig måltid i en hyggelig atmosfære perfekt. I denne sammenhengen vil nok ikke de fleste vinelskere tenke på å lage sin egen vin. Likevel blir produksjonen av hjemmelaget vin stadig mer populær.

Hvis du vil prøve det også, har du kommet til rett sted. For i butikken vår finner du de riktige settene for å lage vin selv.

Å lage vin selv - de viktigste tingene på et øyeblikk

  • Når du lager vin, har du valget mellom mos-gjæring og juicegjæring.
  • I tillegg til druer kan andre frukter også brukes til å lage en smakfull lage vin selv.
  • Hvis du ønsker å lage vin selv, bør du absolutt være oppmerksom på gode hygieneforhold og en nøyaktig dosering av alle ingredienser under produksjonen.
  • Et sett med alle nødvendige redskaper og ingredienser er ideelt for nybegynnere som ønsker å prøve seg på vinproduksjon hjemme.
  • I butikken vår kan du kjøpe ulike startpakker som du kan bruke til å lage din egen vin.

Lag din egen vin: er det verdt det?

Det burde absolutt være en selvfølge at produksjon av vin innebærer arbeid. Likevel bestemmer stadig flere vinelskere seg for å prøve seg på å lage vin selv. Det er tross alt ikke bare gleden over egne kreasjoner som er mye moro, men også produksjonen deres, slik at en ny hobby raskt kan utvikle seg fra den.

Selv om du trenger litt erfaring for å få tilfredsstillende resultater, er hjemmevinproduksjon faktisk overraskende enkelt med de riktige ingrediensene og verktøyene.

Hvis du er nybegynner og ønsker å starte dine første forsøk, anbefaler vi å kjøpe en startpakke som inneholder alle nødvendige redskaper (bortsett fra druer). Du kan enkelt bestille et slikt sett til vin selv fra vår butikk og få det levert ved behov.

Lag din egen vin av juice eller mos

Når det kommer til vinproduksjon har du i utgangspunktet to forskjellige alternativer. Enten fermenterer du saften av frukten eller så bestemmer du deg for den såkalte meskegjæringen.

Hvis du bestemmer deg for å bruke juicegjæring, må du først presse druene med en juicer etter vask. Druejuicen som oppnås på denne måten brukes deretter til gjæring.

Skal du derimot bruke mosgjæring for å lage vinen din, må du knuse hele frukten. Du får en seig fruktkjøtt som inneholder skinnet og frøene til duene i tillegg til fruktkjøttet og saften.

Vin laget av juice er lettere og mindre aromatisk enn vin laget av mos. Dette skyldes at mange av ingrediensene i fruktkjøttet ikke frigjøres direkte når saften presses, men kun i løpet av meskegjæringen. Juicegjæring brukes i produksjonen av hvitvin, mens rødvin produseres ved bruk av mash-gjæring.

Lag din egen rødvin

Skal du lage din egen rødvin, må du stole på mosgjæring. Dette er den eneste måten å trekke ut smakene som er så viktige for den typiske aromaen til rødvin fra frukten.

Lag din egen hvitvin

Hvis du ønsker å lage din egen hvitvin, må du stole på juicegjæring. Til dette formål moses druene bare kort for å la aromaene slippes ut av frukten. Etter bare noen timer blir mosen deretter presset, og gir deg en søt druemost. Denne må så skilles fra restene av frukten før den endelig kan fermenteres.

Hvilken rolle spiller druefarge i vinproduksjon?

Mange mennesker er av den oppfatning at det kun brukes hvite druer til å lage en hvitvin og kun røde druer brukes til å lage en rødvin. Det er imidlertid ikke helt riktig. Fordi pigmentene som gir rødvin dens typiske farge, er i drueskallet.

Siden mosen presses etter kort tid når man lager hvitvin, kan ikke fargen løses opp før druemosten er videreforedlet. Det er derfor også mulig å lage en hvitvin av røde druer selv. Det gjelder selvsagt ikke rødvin. Til dette trenger du absolutt røde druer.

Lag dine egne vininstruksjoner

Vinproduksjon er utvilsomt et komplekst emne som ikke kan forklares fullt ut i noen få setninger. Likevel vil vi i det minste gi deg en grov oversikt over trinnene som er nødvendige for å lage vin selv.

Som med annen mat er det selvfølgelig veldig viktig å ha god hygiene når du lager din egen vin. Når det er sagt, må ingrediensene til vinen din veies nøye.

Først av alt må du vaske og tørke duene. Bruk moden og frisk frukt til vinen din. Avhengig av om du bruker mos eller juicegjæring, jobber du med mosen som består av all frukten eller med den pressede fruktjuicen eller druemosten når du lager vin.

Trenger du sukker for å lage vin?

Skal du lage vin selv, spiller sukker en nøkkelrolle. For dette blir til alkohol under gjæring ved hjelp av gjær. Avhengig av sukkerinnholdet i druene, kan det hende du må tilsette ekstra sukker når du lager vin. Du kan gjøre dette enten rett i begynnelsen eller gradvis etter hvert som gjæringen skrider frem.

Hvor mye sukker du trenger avhenger av mengden druer samt gjæren som brukes til å lage vinen. I utgangspunktet, jo mer sukker det er i gjæringstanken i begynnelsen, jo mer alkohol vil den ferdige vinen inneholde på slutten.

Valgfri tilsetning av syre

En annen ingrediens som du kanskje trenger for å lage vin under visse omstendigheter er melkesyre eller sitronsyre. Om dette virkelig er nødvendig avhenger av frukten som brukes. Druer inneholder naturlig nok syre. Spesielt hvis du vil lage vinen din av en annen frukt, kan det godt hende at tilsetning av syre er helt nødvendig for å lykkes med prosjektet ditt.

Gjær til gjæring

Gjær er viktig for å lage vin. Det er dette som sørger for at sukkeret i mosen eller juicen kan gjære og danne alkohol. Det er avgjørende for suksessen til din egen vin at du bruker levende gjær som er spesielt utviklet for dette formålet. Bakegjær fra supermarkedet egner seg derimot ikke til vingjæring og vil derfor ikke gi deg ønsket resultat.

Hell mosen i gjæringstanken

Når mosen din er klargjort, må du nå helle den i en gjæringstank og være tålmodig. Til slutt, på den tredje dagen, begynner gjæringen. Husk at volumet av innholdet i beholderen nesten kan dobles på grunn av gjæring. Av denne grunn bør du bare fylle fermenteringsbeholderen halvveis.

Utenom det er det viktig at beholderen er utstyrt med en spesiell gjæringslås. Dette sikrer at karbonsyren som dannes under gjæringen av vinen kan slippe ut, samtidig som innholdet beskyttes mot inntrenging av oksygen.

Hvilken temperatur for gjæring av vin?

For å lykkes med din hjemmelagde vin er det blant annet viktig å være oppmerksom på riktig gjæringstemperatur. Ideelt sett bør dette være i området mellom 18 og 20 grader Celsius.

Avhengig av tilgjengelig plass kan lagring under gjæringen skje i kjelleren, i et spiskammer eller i et lagerrom.

Hvor lang tid tar gjæringen av vin?

Gjæringen av vinen tar litt tid. Den varer mellom to og tre uker for hvitvin og mellom fire dager og en måned for rødvin, avhengig av sorten. Sist men ikke minst spiller også temperaturen en rolle for gjæringstiden. Skal du prøve deg på å lage vin privat, er det for rødvin som regel tilstrekkelig å la mosen gjære i cirka en uke.

Tid for vinreol

På slutten av gjæringen må vinen svovles og deretter lagres i gjæringstanken i ytterligere tre til fire uker. Etter denne tiden, for å fjerne avleiringene som har samlet seg på bunnen av tanken, overføres den til en annen gjæringstank.

I denne lagres vinen igjen i ca. fire uker før en ny vinreol kan utføres og avleiringer kan fjernes igjen.

Tappe den ferdige vinen

Til slutt er det bare å tappe den ferdige vinen fra egen produksjon. Du bør tilsette kaliumsorbat før tapping for å drepe gjæren som fortsatt er tilstede i vinen og dermed forhindre sekundærgjæring i flaskene. Sørg også for at flaskene er tørre og virkelig rene.

Det er best å bruke klassiske vinkorker for å lukke vinflaskene. Har du kjøpt riktig sett for å lage vin selv, er disse ofte allerede inkludert i leveringsomfanget, så du trenger ikke kjøpe dem separat.

Hvor lenge må vin fra egen produksjon lagres?

Som du som vinkjenner med sikkerhet vet, trenger en god vin en stund for å modnes og utvikle sin fulle aroma. Det betyr ikke at du ikke kan drikke vinen din rett etter gjæring. Du bør imidlertid ikke forvente en spesiell smaksopplevelse i dette tilfellet.

Det er derfor fornuftig å lagre den i minst tre eller fire uker etter gjæring og å gjennomføre en første reoling. Om du foretrekker lengre lagring og flere reoler er helt opp til deg om du vil lage din egen vin.

Lage vin selv

Som kjent brukes druer i produksjon av vin. Men druer er langt fra det eneste alternativet du kan ty til hvis du er opptatt av å lage din egen vin.

Mulige alternativer er for eksempel jordbær eller kirsebær, som også kan brukes til å lage en smakfull fruktvin selv. I tillegg bør selvfølgelig epler og cideren laget av dem også nevnes på dette punktet. Denne kan heller ikke bare kjøpes på flaske, men du kan også lage den selv med riktige ingredienser og verktøy.

Lag din egen vin: øvelse er viktig

Hvis du bestemmer deg for å prøve deg på å lage vin, vær oppmerksom på at gode resultater krever litt øvelse. Så ikke bli frustrert hvis du ikke får alt du ønsker deg første gang.

Dette er helt normalt. Tross alt er produksjon av vin en sann kunst som krever mange års erfaring og som det til og med finnes tilsvarende kurs for ved universiteter.

Av denne grunn anbefaler vi at du starter med en mindre mengde ingredienser først. I tillegg bør du notere deg fremgangsmåten og ingrediensene. På denne måten kan du holde styr på ting og se hva du kan gjøre annerledes neste gang for å forbedre smaken på din hjemmelagde vin.

Med tålmodighet og øvelse vil du også snart være i stand til å lage din egen vin som fullt ut oppfyller dine forventninger. Inntil da, bare ha det gøy med å lære og prøve ting. Det er en god sjanse for at du finner en interessant hobby innen vinproduksjon.

Lag din egen vin med riktig startpakke

Hvis du har lyst til å prøve å lage din egen vin, er det lurt å bruke et passende sett som inneholder alle nødvendige ting til dette formålet.

Dette gjør det mye lettere for deg å komme i gang som hobbyvinmaker, siden du ikke trenger å kjøpe alt enkeltvis. Med det riktige settet kan du konsentrere deg fullt ut om å lage din første vin selv og få verdifull erfaring for fremtiden.

Med litt trening og en startpakke fra butikken vår er det bare et spørsmål om tid før du kan nyte din første vin fra egen produksjon.

Lag din egen vin Kjøp et sett på nett

Som du kan se, med de riktige verktøyene og litt øvelse, kan du lage vin veldig enkelt hjemme. Ønsker du å prøve selv, har du kommet til rett sted i vår nettbutikk. Her finner du et utvalg passende sett for å lage vin selv.

Det er best å bestille startpakken du ønsker direkte på nett og få kjøpet levert til den adressen du ønsker. Men det beste du kan gjøre er å overbevise deg selv.Vi er sikre på at du vil ha det mye moro med å lage vin selv med settet du har kjøpt hos oss.