Lage kombucha selv: den spesielle forfriskningen fra ditt eget kjøkken

Liker du å drikke kombucha og vil du lage spesialitetste fra Japan selv? I så fall er du på rett sted. For med riktig kombucha kit fra vår butikk vil du kunne tilberede det uten problemer i fremtiden.

Lage kombucha selv - de viktigste tingene på et øyeblikk

  • Kombucha er en fermentert drikk laget av te og sukker ved bruk av gjær og bakterier.
  • Alkoholinnholdet i kombucha er 0,5 til 2 prosent.
  • Hygiene og omsorg er av største betydning når du tilbereder kombucha.
  • Med de riktige ingrediensene og verktøyene kan du lage kombucha selv hjemme.
  • Bestill kombucha-settet enkelt fra butikken vår.

Hva er kombucha?

Kombucha er en fermentert drikk opprinnelig fra Japan. Kombucha er laget av søtet te. Den såkalte kombucha-kulturen tar seg av gjæringen. Dette omdanner sukkeret i teen til alkohol og karbonsyre. Som et resultat har den ferdige drikken et alkoholinnhold på 0,5 til 2 prosent.

Kombuchakulturen omtales også ofte som tesopp eller kombucha-sopp. Strengt tatt er dette imidlertid feil. For det er ikke en sopp, men en blanding av gjær og bakterier. På engelsk heter kombuchakulturen SCOBY.

Å lage kombucha selv: Hvilke ingredienser trengs?

Tradisjonelt brukes enten grønn eller svart te til å lage kombucha. Å tilsette en tilstrekkelig mengde sukker til teen er også viktig for å muliggjøre gjæring. Fordi sukkeret fungerer som grobunn for Kombucha-kulturen.

Forbered kombucha

For å forberede kombuchaen din, må du først koke opp vann. Hell teen direkte i det kokende vannet og la den trekke i ca 15 minutter. Det kan virke som lenge for deg. Det er imidlertid avgjørende for at ingrediensene skal kunne løses opp fra teen.

I prinsippet kan du også bruke te i teposer for å tilberede kombucha. Siden løs te vanligvis er av mye bedre kvalitet, råder vi deg til å ikke bruke te i teposer hvis du ønsker å lage kombucha selv.

Når teen er klar, er det på tide å tilsette sukker i drikken. Bruk ca 100 gram rørsukker til en liter te. Du trenger ikke bekymre deg for at kombuchaen din skal bli for søt. Det meste av sukkeret brytes ned under gjæringen.

La nå blandingen avkjøles før du fortsetter å bearbeide den. Når den søtede teen helles i gjæringskaret, bør temperaturen være rundt 25°C.

Tilsett nå ca 100 milliliter startvæske i teen din. Startvæsken, som allerede er ferdig kombucha, er nødvendig for veksten av kombucha. Tilsett så kombuchakulturen (SCOBY) i gjæringskaret.

Hvor lang tid tar gjæringen av kombucha?

Forberedelseskaret er dekket med en luftgjennomtrengelig klut laget av stoff, som er festet med et gummibånd. Dette sikrer at kombuchaen din er beskyttet mot forurensning og insekter som fruktfluer.

Alt du trenger nå er tålmodighet. Avhengig av omgivelsestemperaturen tar gjæringen forskjellig lang tid. Regn derfor med cirka syv dager til to uker. Hvis du er i tvil, vil en liten smakstest hjelpe deg med å avgjøre om kombucha din har nådd ønsket gjæringsgrad.

Den ferdige drinken skal ha en søt og sur smak. Hvis du foretrekker den litt surere, lar du bare kombuchaen gjære litt lenger.

Hvor lenge varer hjemmelaget kombucha?

Kombucha på flaske holder seg i kjøleskapet i opptil to uker. Ettersom drikken fortsetter å gjære, er det viktig at du ikke setter tett lokk på flaskene for å sikre at overflødig kullsyre slipper ut.

Må kombucha filtreres før tapping på flaske?

Hvis du vil fjerne suspendert materiale fra kombucha din før du tapper på flaske, kan du filtrere drinken med et stykke kjøkkenrull eller en fin sil. Dette er imidlertid vanligvis ikke absolutt nødvendig. Du kan vanligvis spare deg selv for dette trinnet hvis du lager Kombucha selv.

Startvæske til din neste kombucha

Med en del av din hjemmelagde kombucha og den skyllede SCOBY kan du tilberede startvæsken direkte til neste gang.

Hygiene ved produksjon av kombucha

Selvfølgelig, som med all mat, er hygiene av største betydning hvis du ønsker å lage kombucha selv. Ellers er det fare for at det kan dannes skadelige mikroorganismer i drikken. Disse påvirker ikke bare smaken av kombuchaen. De kan også utgjøre en helserisiko.

Rengjør nøye alle redskaper som kommer i kontakt med batchen eller kombucha-kulturen. Sørg også for at hendene er rene og fri for såperester.

Hvis du til tross for alle hygienetiltak merker muggdannelse på din kombucha eller hvis lukten eller fargen på drikken viser unormalt, bør du derfor kaste alt for å være på den sikre siden og starte tilberedningen fra begynnelsen til tross for tilleggsarbeidet som er involvert.

Fremmer kombucha virkelig helse?

Ulike positive helseeffekter tilskrives kombucha. Drikken er veldig populær innen alternativ medisin. Det sies blant annet å bidra til å styrke immunforsvaret og bidra til å avgifte kroppen.

Imidlertid er mange av de antatte helseeffektene ennå ikke bevist. Vitenskapelig bevis er foreløpig kun tilgjengelig for den lett antibakterielle og svake avføringseffekten til kombucha. Melke- og eddiksyren i drikken er ansvarlig for begge.

Uavhengig av dette er imidlertid kombucha uten tvil en god brus, som smaken inspirerer stadig flere her også.

Kjøp kombucha kit på nett

Ønsker du å lage kombucha selv er ikke dette et stort problem hvis du har de riktige redskapene.Det beste er å bestille kombucha-settet ditt direkte hos oss i butikken. Vi leverer kjøpet raskt og pålitelig hjem til deg. Så du kan snart begynne å lage Kombucha.

Prøv det. Vi er sikre på at du kommer til å ha mye moro med det, og at du kan se frem til en allsidig overbevisende drikkeglede hvis du tar riktig vare på deg.